Nieuws overzicht

Op 27 juni vond de eerste Leernetwerkbijeenkomst Hout plaats rondom het thema hoe hout een prominente plak in de circulaire economie en het inkoopproces kan krijgen. Knelpunten als Hoe weet u zeker of hout duurzaam geproduceerd is? Wat is hierop uw invloed als inkopende organisatie? En hoe zit het met lokaal, hergebruikt en geïmporteerd hout? werden besproken. Het verslag van de middag is online na te lezen.

Iedereen die met hout werkt weet dat de specifieke eigenschappen van houtsoorten bepalend kunnen zijn voor een succesvolle toepassing. Bovendien varieert de marktprijs van hout en houtsoorten behoorlijk. Het is daarom belangrijk om de verschillende houtsoorten van elkaar te kunnen onderscheiden. Dit is lang niet altijd gemakkelijk, want veel houtsoorten lijken op elkaar en het uiterlijk van houtsoorten kan soms behoorlijk variëren.

Hout is in veel opzichten dé speler in onze weg naar een duurzame en circulaire economie. Maar hoe krijgt circulariteit en het gebruik van hout specifiek, een prominente plek in het inkoopproces? Wat is de definitie van duurzaam geproduceerd hout en hoe controleer je hierop? Waar zit jouw invloed als inkoper, contractmanager, beleidsmaker of projectleider? Hoe ga je om met lokaal hout, hergebruikt hout en de internationale herkomst van hout?

houtvademecum

Centrum hout presenteert met trots het nieuwe Houtvademecum.
Het Houtvademecum is geactualiseerd, verbeterd en fors uitgebreid. Van abachi tot zebrano: ruim 250 houtsoorten staan op een rij.

FSC Impacttool

FSC Nederland introduceert de EY FSC-impactcalculator: bereken zelf wat de kosten zijn die je uitspaart als je kiest voor hout uit duurzaam beheerde bossen.  Deze calculator maakt inzichtelijk dat juist door duurzaam hout te kopen je actief meehelpt klimaatverandering te verminderen én biodiversiteit te behouden.

De NBvT onderstreepte onlangs het belang van hout en houten producten in de bouw, tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.Op 6 december organiseerde de vaste Kamercommissie voor Binnenland

Kees Oskam Doe maar duurzaam RTL-Z

- FSC Nederland legt uit waarom dat zo is in programma ‘Doe maar duurzaam’  van RTL Z -

‘Kies voor hout, red het woud’: door meer duurzaam hout in te kopen en te gebruiken werk je actief mee aan het stoppen van ontbossing. Het kopen van hout met een keurmerk laat boseigenaren en politici zien dat het bos ook een belangrijke economische waarde heeft.

Zeven nieuwe partijen ondertekenen Green Deal GWW 2.0

Gisteren, maandag  27 november 2017  hebben zeven nieuwe partijen een handtekening gezet onder de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. Daarmee is groep van ondersteuners, uitdragers en uitvoerenden van deze deal een stap verder in het bereiken van de doelstelling: Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle spoor- grond- water- en wegenbouwprojecten.

duurzaam hout naar 83%

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is door de Koninklijke Vereniging van houtondernemingen (VVNH) en  vele andere bedrijven en organisaties hard gewerkt om het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt te vergroten.

Green Deal Duurzaam GWW

Per 9 september 2017 is de houthandel, vertegenwoordigd in de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) gevestigd te Almere, als partner toegetreden tot Duurzaam GWW. Dit is gemeld door de stuurgroep Duurzaam GWW. In november zal deze partnerschap middels een officiële bijeenkomst worden bekrachtigd.

Pagina's